Middag van de Dracht

Ooit willen weten hoeveel rokken een vrouw in Spakenburgse klederdracht draagt?
Spakenburg is nog één van de dorpen waar de klederdracht nog dagelijks door 350 vrouwen wordt gedragen. Het meest opvallende kledingstuk is de Kraplap. De met bloemen versierde harde doek die men over de schouders heeft kenmerkt de dracht. De gehaakte muts die daar bij hoort blinkt uit door eenvoud.

Cultuur en Zeilen
Wilt u nu meer weten over de klederdracht, quilt werken, stoffen, etc. dan is dit arrangement met een stel vriendinnen iets voor u.

De beleving van de gasten bestaat onder andere uit: een historisch verhaal over de visserijtechnieken en Spakenburg. Deze begint met een inleiding in ons Schippershuys, waar u een schat aan informatie aantreft betreffende botters, vissen op de Zuiderzee en het leven in Spakenburg in het algemeen. Tijdens het varen (zeilen) kunt u met al uw vragen terecht bij de schippers.
Een actieve deelname tijdens het zeilen. Onder de deskundige leiding van de schipper en zijn maat, wordt u het zeilen op een botter bijgebracht. Tijdens het zeilen wordt alles gezamenlijk aangepakt; grootzeil aan, fok vieren, zwaard erin, zwaard eruit. Maar niet iedereen hoeft perse een taak te hebben. De rest van de bemanning rust uit en geniet van de omgeving.

Het programma:
13.00 uur: Ontvangst in ‘t Schippershuys met een eenvoudige lunch.
13.30 uur: Welkomstwoord door één van de Spakenburgse vrouwen in klederdracht.
13.30 uur: Er wordt uitleg gegeven over de klederdracht door middel van voorbeelden, stoffen en aanraking van de veelal eeuwen oude stoffen.
14.15 uur: Bezoek aan klederdracht- en visserij museum ‘t Vurhuus.
15.00 uur: Vaartocht op een 100-jarige botter over de voormalige Zuiderzee. De zeilen worden gehesen en het genieten kan beginnen.
15.15 uur: Schippersborrel met verse Haring.
17.00 uur: Aankomst in de haven van Spakenburg. Tijdens het varen wordt u natuurlijk goed verzorgd met de nodige consumpties.
17.00 uur: Einde arrangement.
Deze dag kan uitgebreid worden met een barbecue en/of het op traditionele wijze visbakken aan boord of in ons restaurant ‘t Schippershuys.

Prijs: € 59.95  per persoon (All-in) excl. BTW

Dit arangement is inclusief: Huur schip, uitleg klederdracht, haring, entree museum en onbeperkt consumpties